Ekspedicijos naujienos

2010 metų ekspedicija į gyliausią pasaulio urvą pasibaigė


2010 m. Rugsėjo 21 d.

Jau praėjo trys savaitės, kai grįžo paskutinieji ekspedicijos „Gilyn į Žemės centrą“ dalyviai, pabuvoję giliausiame pasaulio urve Kruberio-Voronja, esančiame Vakarų Kaukazo kalnuose. Dovanokite, kad taip ilgai tylėjome, bet sugrįžusiuosius civilizacijos rūpesčiai užgriuvo visu pajėgumu. Juk kai kurie namuose nebuvo visą mėnesį...

Taigi, visi grįžo sveiki ir gyvi, pavargę ir patenkinti. Ekspedicijos rezultatai:

- Nuskaityti duomenys nuo urve įrengtų vandens lygio ir slėgio matuoklių. Pirminė duomenų analizė pranoko visus lūkesčius – potvynių metu vandens lygis prie „Dviejų kapitonų“ sifono, esančio 2140 m gylyje gali pakilti daugiau kaip 200 metrų, pakeliui užtvindydamas visą apatinę šios urvo atšakos dalį.

- Įrengti papildomi matuokliai: temperatūros matuoklis pirmajame urvo šulinyje ir kritulių matuoklis paviršiuje netoli urvo įėjimo. Pastarojo matuoklio duomenys ateityje leis nustatyti aiškesnę priklausomybę tarp potvynių urve ir lietaus paviršiuje.

- Užbaigtas „Ispanų atšakos“, esančios 1340 m gylyje, tyrinėjimas.

- Paimti ištirti keletas vabzdžių, rastų urve įvairiuose gyliuose. Didžiausias iš jų – apie 5 cm ilgio šimtakojis, rastas „Ispanų atšakoje“.

- Daugelis ekspedicijos dalyvių pasiekė savo užsibrėžtus gylio tikslus: 9 komandos nariai nusileido į 2080 m gylyje esantį šulinį „Game Over“, žemiausią urvo tašką, pasiekiamą be specialios nardymo įrangos ir patirties. Nors norint patekti į šią vietą visgi reikia pranerti vieną sifoną, tačiau tai galima padaryti be balionų ir kvėpavimo aparatų. 4 narų komanda, pranėrusi tris pakeliui esančius sifonus, pasiekė sifono „Du kapitonai“ pradžią – 2140 m. Tarp jų buvo ir Saulė Pankienė, kuri tapo pirmąja moterimi, nusileidusia į šią vietą.

- Ekspedicijos metu buvo testuojama įvairi įranga. Išbandytos naujos idėjos ekologinėms urvo problemoms spręsti. Ar jos pasiteisins, parodys laikas.

Šiek tiek vėliau pažadame svetainėje publikuoti ir nuotraukas, ir detalesnes ataskaitas. Nepamirškite pasitikrinti naujienų!

Ekspediciją remia Europos speleologijos federacija ir:
Sati
(serverių paslaugos), Gandrs (specializuota turizmo įranga), Petzl (specializuota speleologinė įranga), Optimus (Nova degikliai),
Beal (virvė), Aventure Verticale (transportiniai maišai), Scurion (urvinis apšvietimas), Vilniaus širdies ir chirurgijos centras (medikamentai), Expedition.lt (specializuota turizmo įranga), Waterra (matavimo įranga), Canon (atsparus fotoaparatas urvui),
Airijos speleologų sąjunga (finansinė parama), Xpro divers (nardymo įranga), Duracell (elementai).